MCT olej je tuk se střední délkou uhlíkového řetězce. Narozdíl od klasických tuků se v těle neukládá, ale z trávícího traktu pokračuje rovnou do jater, kde se přeměňuje na ketony – perfektní “potravu” pro mozek. My ho používáme jako energetický zdroj místo cukru. Má podobně rychlý start, ale plynulejší a delší výdrž bez propadů. Ideálně se pojí s kofeinem, který energii “nastartuje” a MCT ji potom táhne dál.
4800 mg
nejčistší forma 100% C8 - kyselina kaprylová, výhradně z kokosů, jako nosič je použita akáciová guma.
Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.
Z Číny
Takeuchi, S. Sekine, K. Kojima, and T. Aoyama. The application of medium-chain fatty acids: edible oil with a suppressing effect on body fat accumulation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, vol. 17, no. 1, pp. 320–323, 2008.
abstrakt dostupný na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296368
Schönfeld, P., & Wojtczak, L. (2016). Short- and medium-chain fatty acids in energy metabolism: the cellular perspective. Journal of Lipid Research, 57(6), 943–954.
dostupné na: sci-hub.se/10.1194/jlr.R067629
NOSAKA, N., SUZUKI, Y., NAGATOISHI, A., KASAI, M., WU, J., & TAGUCHI, M. (2009). Effect of Ingestion of Medium-Chain Triacylglycerols on Moderate- and High-Intensity Exercise in Recreational Athletes. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 55(2), 120–125.
dostupné na: sci-hub.se/10.3177/jnsv.55.120
Croteau, E., Castellano, C.-A., Richard, M. A., Fortier, M., Nugent, S., Lepage, M., … Cunnane, S. C. (2018). Ketogenic Medium Chain Triglycerides Increase Brain Energy Metabolism in Alzheimer’s Disease. Journal of Alzheimer’s Disease, 64(2), 551–561.
dostupné na: sci-hub.se/10.3233/JAD-180202
Guarana dává Osmičce kvalitní přírodní kofein. Proč přírodní? Narozdíl od kofeinu čistě syntetického se v přírodě vyskytuje kofein v synergických spojeních s dalšími látkami, které výrazně napomáhají jeho účinku. V Guaraně například s dalšími stimulanty theobrominem a theofilinem, které uvolňují svalstvo a vyplavují euforické pocity.
272 mg
Extrakt s 22% kofeinu. Btw, tyhle extrakty často neumí těch 22% dostat čistě z guarany a tak se "dotáhnou" kofeinem odjinud. Běžně se používá syntetika, v tomto extraktu je to ale kofein ze zelené kávy.
Z Brazílie
Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.
Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Robertson, B., Reay, J., Brewster-Maund, C., Luedemann, J., … Scholey, A. B. (2008). Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana). Appetite, 50(2-3), 506–513.
Abstrakt dostupný na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18077056/
Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2004). Improved cognitive performance in human volunteers following administration of guarana (Paullinia cupana) extract: comparison and interaction with Panax ginseng. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 79(3), 401–411.
dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.pbb.2004.07.014
Haskell, C. F., Kennedy, D. O., Wesnes, K. A., Milne, A. L., & Scholey, A. B. (2006). A double-blind, placebo-controlled, multi-dose evaluation of the acute behavioural effects of guaraná in humans. Journal of Psychopharmacology, 21(1), 65–70.
dostupné na: sci-hub.se/10.1177/0269881106063815
Da Silva, G. S., Canuto, K. M., Ribeiro, P. R. V., de Brito, E. S., Nascimento, M. M., Zocolo, G. J., … de Jesus, R. M. (2017). Chemical profiling of guarana seeds ( Paullinia cupana ) from different geographical origins using UPLC-QTOF-MS combined with chemometrics. Food Research International, 102, 700–709.
dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.foodres.2017.09.055
L-theanin (který se ve značném množství vyskytuje v zeleném čaji), je látka, která upravuje účinek kofeinu. Tato kombinace způsobuje delší, mírnější a stabilnější stimulaci, paradoxně doprovázenou pocity uklidnění a úlevy namísto napětí.
239 mg
Přírodně izolovaný ze zeleného čaje.
Z Německa
Produktový cetrifikát je na cestě.
Dodd, F. L., Kennedy, D. O., Riby, L. M., & Haskell-Ramsay, C. F. (2015). A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood. Psychopharmacology, 232(14), 2563–2576.
dostupné na:sci-hub.se/10.1007/s00213-015-3895-0
Williams, J., Kellett, J., Roach, P., McKune, A., Mellor, D., Thomas, J., & Naumovski, N. (2016). l-Theanine as a Functional Food Additive: Its Role in Disease Prevention and Health Promotion. Beverages, 2(2), 13.
dostupné na: sci-hub.se/10.3390/beverages2020013
Schmidt, A., Hammann, F., Wölnerhanssen, B., Meyer-Gerspach, A. C., Drewe, J., Beglinger, C., & Borgwardt, S. (2014). Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing. Psychopharmacology, 231(19)
dostupné na: sci-hub.se/10.1007/s00213-014-3526-1
Li J, Romero-Garcia R, Suckling J, Feng L. Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation. Aging (Albany NY). 2019; 11:3876-3890.
dostupné na: https://www.aging-us.com/article/102023/text
Kofein obsahuje zelený čaj. Ten náš je navíc bohatý na polyfenoly, které mají silné antioxidační vlastnosti, chrání srdce a cévy, podporují funkci mozku (mají neuroprotektivní účinky a působí protizánětlivě.
1000 mg
Čistý zelený čaj.
Z Keni
Zde je k nahlédnutí produktový certifikát.
Ide, K., Yamada, H., Takuma, N., Park, M., Wakamiya, N., Nakase, J., … Sagesaka, Y. (2014). Green Tea Consumption Affects Cognitive Dysfunction in the Elderly: A Pilot Study. Nutrients, 6(10), 4032–4042.
dostupné na: sci-hub.se/10.3390/nu6104032
Ma YH, Wu JH, Xu W, Shen XN, Wang HF, Hou XH, Cao XP, Bi YL, Dong Q, Feng L, Tan L, Yu JT. Associations of Green Tea Consumption and Cerebrospinal Fluid Biomarkers of Alzheimer's Disease Pathology in Cognitively Intact Older Adults: The CABLE Study. J Alzheimers Dis. 2020;77(1):411-421. doi: 10.3233/JAD-200410. PMID: 32804140.
Kim, H.-S., Quon, M. J., & Kim, J. (2014). New insights into the mechanisms of polyphenols beyond antioxidant properties; lessons from the green tea polyphenol, epigallocatechin 3-gallate. Redox Biology, 2, 187–195.
dostupné na: sci-hub.se/10.1016/j.redox.2013.12.022
S Borgwardt, F Hammann, K Scheffler, M Kreuter, J Drewe and C Beglinger. Neural effects of green tea extract on dorsolateral prefrontal cortex. European Journal of Clinical Nutrition 66, 1187-1192 (November 2012)
dostupné na: https://www.nature.com/articles/ejcn2012105
Magnesium má v našem těle nezastupitelnou funkci, nás pak zajímá hlavně z hlediska zajištění normálního energetického metabolismu, snížení únavy a správné činnosti nervové soustavy.
Vybírali jsme formu, která kromě toho všeho vyniká vysokou vstřebatelností – a našli jsme magnesium citrát. Tenhle náš je navíc přírodní a získává se z norských moří.
1460 mg
Magnesium Aquamin Soluble
Z Norska
Zde je k nahlédnutí produktový certifikát
Maier, Jeanette & Locatelli, Laura & Fedele, Giorgia & Cazzaniga, Alessandra & Mazur, André. (2022). Magnesium and the Brain: A Focus on Neuroinflammation and Neurodegeneration. International Journal of Molecular Sciences. 24. 223. 10.3390/ijms24010223.
dostupné zde
Slutsky, I., Abumaria, N., Wu, L.-J., Huang, C., Zhang, L., Li, B., … Liu, G. (2010). Enhancement of Learning and Memory by Elevating Brain Magnesium. Neuron, 65(2), 165–177. doi:10.1016/j.neuron.2009.12.026
dostpné na: https://sci-hub.se/10.1016/j.neuron.2009.12.026
Pickering, G.; Mazur, A.; Trousselard, M.; Bienkowski, P.; Yaltsewa, N.; Amessou, M.; Noah, L.; Pouteau, E. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients 2020, 12, 3672.
Dostupné zde: https://doi.org/10.3390/nu12123672
Citikolin je látka přirozeně se vyskytující v mozku. Zlepšuje pozornost, reakční rychlost, paměť a celkový výkon mozku.
250 mg
Patentovaná značková verze citikolinu Cognizin® v práškové formě, vyrobená fermentací
Z Japonska, od firmy KYOWA HAKKO BIO CO., LTD.
Silveri M.M. et al. Cognizin® Citicoline Increases Brain Energy (ATP) by 14% and Speeds up Formation of Brain Membranes by 26% in Healthy Adults. Soc. Neurosci, San Diego, CA
abstrakt dostupný na: https://cognizin.com/en/studies/cognizin-citicoline-increases-brain-energy-atp-by-14-and-speeds-up-formation-of-brain-membranes-by-26-in-healthy-adults
Erin McGlade, Allison Locatelli, Julia Hardy, Toshikazu Kamiya, Masahiko Morita, Koji Morishita, Yoichiro Sugimura, Deborah Yurgelun-Todd. Improved Attentional Performance Following Citicoline Administration in Healthy Adult Women. University of Utah Brain Institute, published Online June 2012 (http://www.SciRP.org/journal/fns).
dostupné na: https://cognizin.com/storage/app/media/pdfs/improve-attention-cognizin.pdf
McGlade, E., Agoston, A. M., DiMuzio, J., Kizaki, M., Nakazaki, E., Kamiya, T., & Yurgelun-Todd, D. (2015). The Effect of Citicoline Supplementation on Motor Speed and Attention in Adolescent Males. Journal of Attention Disorders, 108705471559363.
abstrakt dostupný na: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1087054715593633
Spiers, P. A., Myers, D., Hochanadel, G. S., Lieberman, H. R., & Wurtman, R. J. (1996). Citicoline Improves Verbal Memory in Aging. Archives of Neurology, 53(5), 441–448.
abstrakt dostupný na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8624220/
Vitamíny skupiny B neboli B-komplex jsou skupinou vitamínů zodpovědných za správnou funkci mozku, zdravé vidění, kůži a pokožku a obecně za regeneraci organismu. Pomáhají snášet následky stresu a únavy, stimulují kognici a zlepšují paměť.
V každé plechovce najdete všechty vitamíny skupiny B a vitamín C. Pro každý z nich jsme hledali dodavatele té nejlepší (nejaktivnější) kvality.
52 mg vit. sk. B
42 mg vit. C
Vitamíny skupiny B (B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina panthotenová), B6 (pyridoxin), B7, B9 (kyselina listová), B12 (kobalamin)) a vitamín C.
Většina z Číny, jen B2 je z Indie
Zde jsou k nahlédnutí produktové certifikáty.
Kim, H., Kim, G., Jang, W., Kim, S. Y., & Chang, N. (2014). Association between intake of B vitamins and cognitive function in elderly Koreans with cognitive impairment. Nutrition Journal, 13(1).
dostupné na: sci-hub.se/10.1186/1475-2891-13-118
Ford, T., Downey, L., Simpson, T., McPhee, G., Oliver, C., & Stough, C. (2018). The Effect of a High-Dose Vitamin B Multivitamin Supplement on the Relationship between Brain Metabolism and Blood Biomarkers of Oxidative Stress: A Randomized Control Trial. Nutrients, 10(12), 1860.
dostupné na: sci-hub.se/10.3390/nu10121860
Kennedy, D. (2016). B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. Nutrients, 8(2), 68.
dostupné na: sci-hub.se/10.3390/nu8020068
L-tyrosin je neesenciální aminokyselina obsažená v řadě potravin. V koncentrované podobě umožňuje organismu a především mozku lépe zvládat následky stresu, popřípadě vyvíjet kognitivní, ale i fyzickou aktivitu při stresové zátěži. Podporuje multitasking a zmírňuje příznaky spánkové deprivace.
1050 mg
N-acetyl-l-tyrosin v práškové formě, vyrobený přírodní fermentací
Z Německa
N-acetyl L-tyrosin je k nahlédnutí produktový certifikát.
Colzato, L. S., Jongkees, B. J., Sellaro, R., & Hommel, B. (2013). Working Memory Reloaded: Tyrosine Repletes Updating in the N-Back Task. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 7.
Dostupné na: sci-hub.tw/10.3389/fnbeh.2013.00200
Neri DF, Wiegmann D, Shappell SA, McCardie A, McKay DL. The effects of tyrosine on cognitive performance during extended wakefulness. Aviat Space Environ Med 1995;66:313-9.
abstrakt dostupný na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7794222
Deijen, J. ., & Orlebeke, J. . (1994). Effect of tyrosine on cognitive function and blood pressure under stress. Brain Research Bulletin, 33(3), 319–323.
dostupné na: sci-hub.se/10.1016/0361-9230(94)90200-3
Steenbergen, L., Sellaro, R., Hommel, B., & Colzato, L. S. (2015). Tyrosine promotes cognitive flexibility: Evidence from proactive vs. reactive control during task switching performance. Neuropsychologia, 69, 50–55.
Dostupné na: sci-hub.tw/10.1016/j.neuropsychologia.2015.01.022
Zpětná vazba, objednávky & marketing: Kateřina Lambert
osmicka@zazracna.cz
+420 605 147 683
Zázračná s.r.o.
Vachova 45/6 Brno, 602 00
IČO 06177786, DIČ CZ06177786
Spisová značka 100509 C, Krajský soud v Brně